Selecteer een pagina

Het is van groot belang dat je je bewust bent van waar je je op richt. Onthoud: mijn leven zal verbeteren als ik duidelijker maak wat ik wil en dat ook daadwerkelijk voel, in plaats van me te focussen op wat ik niet wil.

Jouw gedachten en gevoelens bepalen jouw realiteit. Het is belangrijk om jezelf te distantiëren van negatieve gedachten en roddels, en je juist te richten op positiviteit en het goede. Wees dankbaar voor wat je al hebt en wat er nog gaat komen. Als je merkt dat je afdwaalt naar negatieve gedachten, zeg dan tegen jezelf: “stop”.

Oefening 1: stop met piekeren Het is eigenlijk vreemd. Als ik je drie keer vertel dat je er moe uitziet, denk je na de tweede keer waarschijnlijk al: “oké, ik snap het al.” Maar als je tientallen keren per dag tegen jezelf zegt dat je moe bent en het niet meer aan kunt, dan neem je dat zonder problemen keer op keer aan. En voordat je het weet, ben je al urenlang onbewust aan het piekeren. Dit noem ik onbewust denken, waarbij je wordt “hersenspoeld” totdat je deze onbewuste gedachten gelooft.

Een goede manier om minder te piekeren of het piekeren te stoppen, is simpelweg tegen jezelf zeggen: “stop” op het moment dat je merkt dat je aan het piekeren bent. In het begin kan het zijn dat je dit honderden keren per dag moet doen. Maar naarmate je vaker “stop” zegt, word je je bewuster van de bron van deze opdringerige gedachten. En hoe dichter je bij de bron komt, hoe stiller het in je geest wordt. Probeer het maar eens. Zeg “stop”.